Nyheter.
2014
Nya tankar kring gränsdragningen mellan kraven i REACH och kraven på att inte djurtesta ingredienser i kosmetika säger att det är okey att testa ingredienser om det behövs för att skydda de som jobbar med råvarorna ex i en fabrik. Det är även okey att testa om man behöver ha data för att kunna göra vettiga miljöbedömningar.
Undrar vad motståndarna mot djurtester säger om detta? Vill vi stoppa nya miljövänligare ingredienser eller vill vi riskera människors hälsa? Självklart vill vi alla hitta vettiga alternativ till djurtester.Men duger det med ett in vitro test för att förstå hur miljöriskerna ser ut?
Läkemedelsverket publicerar Tillsynsplaner 2014 inom bland annat följande områden:
o Detaljhandel med vissa receptfria läkemedel
o Marknadsföring av humanläkemedel
o Farmakovigilans
o GMP och GDP Industri
o GMP Sjukvård
o Kliniska prövningar (GCP)
o Godkända läkemedelsprodukter
o Kosmetiska produkter och tatueringsfärger
o Medicinteknik
I år fokuserar Läkemedelsakademin på följande teman under kongressen den 20 oktober i Stockholm:
- Läkemedelsforskning och utveckling
- Tillverkning och handel
- Användning och patientsäkerhet
- Medicin-tekniska produkter
- Vaccination av hund och katt.
Det finns en jättebra sida om kemikalier och kosmetika som drivs av den engelska branschorganisationen för kosmetika. Värdefull och lättnavigerad.
Kanske blir det inte så mycket djurtester i Kina framöver. Bra att undvika onödiga djurtester. Då blir det inte heller möjligt att ta vägen via Kina för att säkerställa produkternas säkerhet.
Aluminium finns i rikliga mängder runt omkring oss. Vi exponeras dagligne för olika kemiska former av metallen i kosmetika, som exempelvis i form av partiklar i tandkräm, dekorativ kosmetik och som färgämnen, samt i sura lösningar som antiperspiranter.
Aluminium finns också i många mediciner, i mat och i vatten. Säkerheten debatteras emellanåt. Nu har EUs vetenskapliga kommitte granskat säkerheten och kommit fram till att substansen inte är särskilt farlig. Ingen risk för cancer och det finns ingen koppling till hjärskador mm. Däremot är det svårt att veta hur mycket som tas upp visa huden. Studier visar otroligt små mängder som är svåra att skilja från bakgrundsnivån. Kommitteen vill därför har mer data på detta för att kunna dra säkra slutsatser om säkerheten. Rapporten finns på nätet.
The Swedish Association of Research Quality Assurance (SARQA) & The Danish Quality Assurance Group (DKG) anordnar konferens i Malmö 8-9 maj; "The goal of the Conference is to give an updated status of quality issues in research and development in the regulated biotechnological, device, chemical and pharmaceutical industry. It will provide a forum for discussion among professionals from industry, academia and regulatory bodies involved in some of the practical aspects of quality management and quality assurance. The sessions will allow time for sharing of experience and for discussion between the speakers and the participants." Marie Loden, Eviderm, är inviterad som föreläsare.
Sveriges Hudterapeuters Riksorganisation anordnar en mötesplats för utställare och besökare i på NackaStrandsMässan den 14-15 mars 2014. Marie Loden ger en vidareutbildning om myter och möjligheter med hudvård.
Att tvålar kan irritera huden är känt. Likaså vet vi att substanser i krämer kan ge allergi. Däremot är det mindre kunskap kring krämers benägenhet att ge torr hud och kanske till och med eksem. Men många som använder exempelvis cerat kan vittna om sitt "beroende".
Som forskare kan man tolka det som att huden skadas av produkterna och blir känsligare för annat i omgivningen som kan förvärra skadan. Produkterna ger en kortvarig lindring av symptomen, men det underliggande problemet finns kvar och kanske till och med förvärras.
Nu är det som tur är inte alla krämer och läpprodukter som har dessa dåliga egenskaper, utan många stärker hudens barriärfunktion och göra att känsligheten minskar.
Fenomenet har nyligen återigen uppmärksammats i Göteborg.
Tiron är en syntetisk substans som funnits ett antal år. Upptäckterna i cellkulturer på mitokondrienivå kan vara intressanta för slutresultatet - färre rynkor - men mycket återstår innan man vet något om fördelar och nackdelar i verkligheten.
Till min kännedom har vetenskapen ännu inte bevisat att antioxidanter verkligen kan minska förekomsten av rynkor, så ytterligare en antioxidant behöver inte göra någon skillnad. Tänk på alla vitaminstudier som gjorts som till och med visat att det kan vara farligare med vitamin xyz för ex rökare! Tiron har man exempelvis sett också kunna bromsa kroppens egna dödande av cancerceller, så har man otur så kan behandlingen leda till cancer, vilket ju förstås inte är något att sträva efter.
Att antioxidanter är utomordentligt viktiga försvarsmolekyler i kroppen är däremot oomtvistat, men steget från positiva resulta in vitro av en ny stubstas till bevisad effekt i människokroppen är ganska långt. Men det är spännande och konstruktivt att leta nya positiva effekter jämfört med att hålla på och vara rädd för homeopatiska mängder av potentiellt riskfyllda substanser.
I EUs nya vägledning om säkerhetsbedömning av kosmetika så kan vi läsa att produkter som är ämnade att användas av personer med atopisk och irriterad hud måste adresseras på samma sätt som exempelvis ögonkrämer och barnprodukter vad gäller mikrobiologisk kvalitet.
Vägledningen är intressant. Kan den tolkas som att det är okey att utveckla och marknadsföra kosmetika till just atopiker? Eller att make-up produkter kan utvecklas och framhävas som särskilt lämpliga ur säkerhetssynpunkt till personer med acne, rosacea, etc?
Detta kommer att adresseras på Eviderms kurs den 27 okt 2014.
Länkar kopplade till inläggen.
- Ögonfransserum och försäljningsförbud.
- Läkemedelsverket, solskyddprodukter 2010
- Mattilsynet, Norge, solskydd 2010
- Solskydd, översiktsiktsartikel
- Läkemedelsverkets tillsynsplan 2013
- Ftalater i urinen
- Smink ingen giftfälla
- Säkerhet titandioxid
- Säkerhet nanopartiklar
- Titandioxid kan skydda ketoprofen
- FDA varnar om kosmetika
- Cocktaileffekter. Nordiska Ministerrådet.
- Barn och parabener
- Solskydd i USA. FDA publicerar. 2011
- EU kommissionen om common criteria för claims publ 11 juli 2013
- Läkemedelsverket - konserveringsmedel och barn
- EU om ansvarsfull marknadsföring
- Guide för säkerhetsvärderingar av kosmetika.
- Generella kriterier för markandsföring av kosmetika på svenska.

Dokument kopplade till nyheter.
- Classification of topical products. Loden M, Landvall P. Regulatory Rapporteur, vol 8, no 7 8, 2011..pdf 343 KB
- Konsumentombudsmannen mot L'Oreal 2012 02 22 L´Oréal.pdf 9.7 MB
- LOreal dom mars 2013.pdf 1.7 MB
- SARQA 2014-05-08 Eviderm Marie Loden.pdf 2.2 MB
- SCANCOS Conference Programme 2013.pdf 41 KB
- Self regulation Self-care. I Atteryd. Svensk Egenvård.pdf 1013 KB
- Self regulation. Pharmaceuticals. P Tellner, LIF.pdf 487 KB
- Yttrande L'Oreal 2012 04 24.pdf 11.2 MB