Nyheter.

'djurförsök'

Alternativa tester Alternativa tester

Det krävs att man kan sin kemi och kan göra både vettiga sökningar väga ihop bevis från olika källor för att kunna använda in silico metoder på ett säkert sätt i sina värderingar av toxiciteten av kosmetika. EUs SCCS har delgett oss sin åsikt i frågan.

Läs hela inlägget »
Cecilia Malmström Cecilia Malmström

Hndelsavtalen med USA diskuteras för fullt. Förenklingar och bättre harmonisering vad gäller kosmetika. Kanske slutar EU använda latinska namn, dvs går från aqua till water? I exceptionella fall kan också djurförsök tillåtas för att skapa säkra produkter.
Nytt Annex om kosmetika.

Läs hela inlägget »
Öronrengöring Öronrengöring

Glada studenten Emica Demirovic persenterade sin magister-uppsats på BMC den 4 juni.  

Emica har utvecklat ett nytt rengöringmedel för vaxiga och infekterade hundöron på Eviderm i Solna i samarbete med Institutionen för Farmaci i Uppsala.

Emica visade extra bra upplösning av sebum/talg och att produkten hade bra antimikrobiell effekt utan risk för irritation, allergi eller resistens! Testad på människa

Läs hela inlägget »

Nya tankar kring gränsdragningen mellan kraven i REACH och kraven på att inte djurtesta ingredienser i kosmetika säger att det är okey att testa ingredienser om det behövs för att skydda de som jobbar med råvarorna ex i en fabrik. Det är även okey att testa om man behöver ha data för att kunna göra vettiga miljöbedömningar.

Undrar vad motståndarna mot djurtester säger om detta? Vill vi stoppa nya miljövänligare ingredienser eller vill vi riskera människors hälsa? Självklart vill vi alla hitta vettiga alternativ till djurtester.Men duger det med ett in vitro test för att förstå hur miljöriskerna ser ut?

 

Läs hela inlägget »

Kanske blir det inte så mycket djurtester i Kina framöver. Bra att undvika onödiga djurtester. Då blir det inte heller möjligt att ta vägen via Kina för att säkerställa produkternas säkerhet.

Läs hela inlägget »
Spårbarhet ger ökad säkerhet. Gudielines on Annex I. EC 1223/2009 Spårbarhet ger ökad säkerhet. Gudielines on Annex I. EC 1223/2009

Säkerhetsvärdering av kosmetika har utvecklats till en omsorgsfull och avancerad disciplin. EU komissionen har preces publicerat nya detaljerade riktlinjer för hur jobbet ska göras. Säkerhetsvärderarens integritet, kompetensen hos ansvarigt företag och möjligheten att spåra detaljer i leveranskedjan ger administrativa och kommersiella utmaningar! 

Läs mer i COMMISSION IMPLEMENTING DECISION of 25 November 2013 on Guidelines on Annex I to Regulation (EC) No 1223/2009 of the European Parliament and of the Council on cosmetic products.

 

Läs hela inlägget »
Alternativ till djurförsök? Alternativ till djurförsök?

EUs kosmetiklagstiftning kräver många nya tankar och innovativ forskning för att skydda människor, djur och natur. 
Redan 2004 blev det förbjudet att testa produkter på djur i Europa för att undersöka deras säkerhet.I mars 2009 blev det förbjudet att också testa ingredienser och kombinationer av ingredienser på djur. I mars 2009 blev det också förbjudet att saluföra produkter som innehåller råvaror som testats på djur där det finns alternativa metoder. Den 11 Mars 2013 blev det även förbjudet att saluföra produkter som innehåller ingredienser som testats på djur även om alternativa metoder saknas. 
Hur framtiden ser ut vet vi inte. Förbudet gäller för ingredienser som syftar till att användas i kosmetika. Vad händer om man testar för annat syfte och sen upptäcker att substansen också är mycket användbar i kosmetika? Till exemepel om man tänkt sig att ha ämnet i mat? I ett shampo för djur? I målarfärg? Kan man då inte använda substansen i kosmetika? Vad händer om myndigheter eller någon annan aktör i världen testar ingrediensen? Kommer då produkten som innehåller substansen att förbjudas? Nyligen har djurförsök gjorts på ex aloe vera. Kan vi räkna med att databasen CPNP identiferar produkter med aloe och förbjuder dessa? Substanser till kosmetika regleras som andra substanser i databasen REACH. Eviderm tog upp dessa frågor under temadagen den 21 maj. 
På websidan djurförsök.info kan man läsa lite mer om frågeställningarna.

Läs hela inlägget »