Nyheter.

2016

Alternativa tester Alternativa tester

Det krävs att man kan sin kemi och kan göra både vettiga sökningar väga ihop bevis från olika källor för att kunna använda in silico metoder på ett säkert sätt i sina värderingar av toxiciteten av kosmetika. EUs SCCS har delgett oss sin åsikt i frågan.

Läs hela inlägget »

Kosmetika med för många mikroorganismer eller som liknar mat kan få säljförbud via RAPEX, se ex förra veckans resulat.

Läs hela inlägget »

1 nov 2009 startade Eviderm. Den 1 januari flyttar Eviderm Lab till Bockholmsv 1, som ligger mellan havet och Roslagsvägen. Lite större lokaler, mycket större fönster, högre upp i huset och egen ingång!
Hit är det lätt att ta sig kommunalt eller med bil.  Det går att åka tunnelbanans röda linje, uppgång Södra Bergshamra. Härifrån går det att ta en skön promenad på 5-10 minuter till Himlabacken eller en buss 503 till Sfären som stannar precis utanför stora entrén. Eller så kan du ta tunnelbanan till Universitetet och därifrån ta buss 540 som stannar vid hållplats Sfären.
Kommer du med bil finns det möjlighet att parkera vid parkeringshuset mittemot entrén där det ofta finns plats.
För att hitta hit är det bara att följa vägen till vänster om huvudentrén tills du kommer till en gångväg till höger (ca 30 meter). Tag gångvägen som ganska omgående övergår till en stentrappa. Följ stentrappan tills du kommer till trappavsatsen vid gruset.  Följ grusgången 5-10 meter och du är framme. Du kan också gå in genom huvudentrén, tag hissen till våning 5 och följa skyltarna.
Välkommen!

Läs hela inlägget »

Det har funnits många godkända sätt att denaturera etanol. Men nu har EU bestämt att vi från 1 aug 2017 ska använda oss av följande substanser:

Per hektoliter absolut etanol:
—1,0 liter isopropylalkohol (IPA).
—1,0 liter etylmetylketon.
—1,0 gram denatoniumbensoat.

Läs hela inlägget »
Felaktig marknadsföring Felaktig marknadsföring

Vi kan läsa på ASAs hemsida att:
"A TV ad for Sanex Advanced Hydrate 24 Hour shower gel seen in July 2015 featured a voiceover which stated “This is dry skin. It's a common problem. Introducing our clinically proven way to hydrate it. A shower gel. New sanex advanced hydrate 24 hours, proven to moisturise your skin for 24 hours. Recommended by 97% of women who tried it. Sanex. Keeps skin healthy. Onscreen text at the bottom of the screen stated “Results shown after one week of use. 97% of 32 daily body lotion users”."

Men både Beiersdorf och Unilever klagade, vilket gjorde att ASA slog fast att: 
"The ad must not appear again in its current form. We told Colgate-Palmolive not to repeat claims that the moisturising effect of the product lasted for 24 hours and that when targeting consumers with specific skin types they should ensure that they held relevant evidence to support those claims. We also told them to ensure that qualifications were presented sufficiently clearly."

Läs hela inlägget »

Vad gäller exempelvi skälighet så angav 10 medlemsstater att kriteriet inte respekterades i de kontrollerade påståendena, eftersom de är nedsättande mot godkända ingredienser. Exempel på sådana påståenden är ”utan parabener” och ”utan aluminium”. Av de övervakade kosmetiska produkterna innehöll 20 % påståenden om att de inte innehöll vissa ingredienser och många av dem gällde parabener. Sådana påståenden är populära i försäljningssyfte eftersom ingredienserna uppmärksammas i medierna. Medlemsstaterna ansåg dock att de strider mot kriteriet om skälighet eftersom de är nedsättande mot lagligen godkända ingredienser .

Läs hela inlägget »

"De flesta av oss har nog vaknat upp en morgon och insett att man har fått en liten kompis på pannan eller näsan. Är man poppis har man kanske flera av dem i ansiktet. Men hur undviker man att få finnar? Metro har pratat med hudexperten Marie Lodén." 
Läs mer i Metro den 7 sep.

Läs hela inlägget »
Cecilia Malmström Cecilia Malmström

Hndelsavtalen med USA diskuteras för fullt. Förenklingar och bättre harmonisering vad gäller kosmetika. Kanske slutar EU använda latinska namn, dvs går från aqua till water? I exceptionella fall kan också djurförsök tillåtas för att skapa säkra produkter.
Nytt Annex om kosmetika.

Läs hela inlägget »
Eviderm testar nagellack. Eviderm testar nagellack.

Eviderm har för L.Y.X. Cosmetis räkning begärt skadestånd av Justitiekanslern eftersom man anser att Läkemedelsverket handlade vårdslöst när man utdömde saluförbud.  Läkemedelsverket yttrade sig i frågan i maj och Eviderm kommenterade yttrandet i juli. Klicka för att hitta yttrandena.

Läs hela inlägget »

Svensk Farmaci uppmärksammar vår strävan att bringa rättvisa och följsamhet till regelverken. Justitiemord är inget vidare.

Nu får vi se vad som händer hos Justitiekanslern och om Anna Skarhed håller med om att Läkemedelsverket var vårdslösa när man förbjöd nagellacket trots att det var säkert och vi gjorde allt för att visa detta för Läkemedelsverket. 

 

Läs hela inlägget »
Ok för phenoxyethanol. Stopp för mögel! Ok för phenoxyethanol. Stopp för mögel!

Nu har EUs vetenskapliga kommitté SCCS slagit fast att phenoxyethanol är okey att använda upp till 1,0% i produkter för vuxna såväl som till barn.

Det är fritt fram att komma med nya data och kritisera slutsatsen fram till den sista maj 2016. 

Läs hela inlägget »

I Malmö den 22 april, Stockholm den 29 april och i Göteborg den 17 juni  är det Fokus på foten och Marie Lodén  är inbjuden att berätta mer om kosmetisk kemi och vad man som fotterapeut bör känna till.
På marknaden finns en uppsjö av preparat – kosmetika- medicintekniska
hudvårdsmedel och hudläkemedel men hur fungerar dom, vad är det för skillnad och vad händer i huden? Hur skall vi förhålla oss till konserveringsämnen, växter oljor etc..

Läs hela inlägget »

Eviderm har för kunds räkning begärt skadestånd av Justitiekanslern, JK, för kostnader i samband med saluförbud av ett nagellack.  
Läkemedelsverket agerade vårdslöst och stoppade försäljningen trots att produkten var säker och företaget gjorde allt för att åtgärda myndighetens önskemål.
Läkemedelsverkets handlande är besynnerligt och torde gå helt i stick i stäv med vad medborgarna förväntar sig av myndigheten.

Läs hela inlägget »

Branschen har gjort en undersökningen av hur väl företagen inom EU följer kraven på ansvarsfull marknadsföring. Mer än 90% är okey säger rapporten.
I Sverige finner Reklamombudsmannen (RO) att "Five Swedish advertisements used claims such as ‘’parabens free’’ that implied that the use of parabens is problematic. As the use of parabens in cosmetic products is legal in Europe, the claims were found to be denigrating with regard to those cosmetic products that do use parabens."

Branschorganisationen KTF rapporterar att deras anmälan till RO av Apotekets kampanj  om cykliska silikoner ansågs vara för tekniskt komplicerad , vilket gjorde att RO avvisade anmälan. I sin anmälan menade KTF att Apoteket AB misskrediterade företag och gjorde sig skyldig till överdriven skrämsel kring cykliska silikoner.  Märkligt att RO inte klarade av att bedöma Apotekets kampanj.   

Läs hela inlägget »

Intressant att den välkända talken i barnpuder och andra kosmetika kan anklagas för att ha gett cancer i underlivet med utdömt skadestånd på på ca 500 miljoner kronor!

Läs hela inlägget »
Scrub-partiklar Scrub-partiklar

Kemikalieinspektionen föreslår ett förbud mot kosmetiska produkter som innehåller mikrokorn av plast. Förbudet bör enligt myndighetens bedömning ses i kombination med andra åtgärder mot mikroplaster. 
– Mikroplaster kan leda till försämrad tillväxt och hälsa hos vattenlevande djur och därför behövs åtgärder för att minska spridningen av små plastkorn till sjöar och hav. I dag finns gott om alternativ till mikroplast i kosmetika, säger Jenny von Bahr, utredare på Kemikalieinspektionen och projektledare för regeringsuppdraget.
Det är vettigt att fasa bort plastkornen om de ställer till med problem och det är bra att Sverige driver frågan internationellt. Däremot är det dumt att Sverige har egna regler och inte följer det vi kommer överens om inom EU. Sen blir det intressant att se hur partiklarna definieras och vilka polymerer det handlar om i slutändan.

Läs hela inlägget »

Före jul frågade ICA-kuriren om en ny skönhetschoklad fungerade. Jag sa vad jag tyckte och vad jag kunde hitta i litteraturen.
Nu har bolaget kontaktat mig. Jag svarade att jag tyckte att "beauty chocolate" saknar bevis för att  kunna påstå att den påverkar skönheten. Företaget har mätt andra fenomen - sk surrogatparametrar - som dessutom inte heller verkar vara bevisade i form av gängse placebo-kontrollerade studier av cholkladen. Dessutom verkar surrogatparametrarna sakna koppling till skönhet, dvs inte vara vetenskapt validerade.
Det finns tydliga regler för hur "skönhetsstudier" ska utföras för att uppfylla lagstiftningen. Alternativt måste produkterna innehålla ämnen som har validerats avseende detta och ex finns med på kosttillskottslistan.

Läs hela inlägget »

Konserveringsmedlet POLYAMINOPROPYL BIGUANIDE får användas upp till 0.3% i kosmetika. Det har använts i massor av år men misstänks nu kunna ge cancer och har klassats som CMR2. Då blir det automatisk förbjudet i kosmetika, om det inte aktivt tillåts av EUs vetenskapliga kommitte. Kommitten kan godkänna substanser om risken för människa är obefintlig och det inte finns några bra alternativ. Det är ex omotiverat att förbjuda många växter och kryddor som har används under massor av år och där exponeringen blir väldigt mycket lägre än den mängd som skulle kunna bearas ge cancer.
Jag vet inte hur det kommer att sluta. Kanske kommer den halt som godkänns i olika produkter att sänkas? Men Läkemedelsverket berättar att EU kommissionen tänker ta bort ämnet från positiv-listan och tycker att ämnet ska anses vara förbjudet vilket gör frågan mer komplex! 
Vi ska komma ihåg att vi är med i EUs gemenskap . Gemensamma spelregler som är förutsägbara är bra för alla!

Läs hela inlägget »