Nyheter.
2013 > 10
Det är lättare att tatuera sig än att ta bort en tatuering. Läs en ny översiktsartikel på temat.
Naturskyddföreningen letar möjligheter att förbättra våra liv genom att ifrågasätta substanser som kan vara skadliga. Nu har man hittat små plastkulor i rengöringsprodukter. Plastkulorna förbättrar rengöringsförmågan på mekanisk väg och gör att man behöver ha mindre mängd tvålämnen. Huden blir också slätare! Det har jag visat i samarbete med Chalmers i Göteborg.
Nackdelen med plastkulorna är att de kan nå våra vattendrag och kanske störa naturlivet.
I vanlig ordning så får våra hudvårdsprodukter klä skott för riskerna. Sådana produkter är innehållsdeklarerade och lätta att peka ut. Men kosmetikabranschen är innovativ och ser möjligheter till förbättring; Alternativen till plastkulorna är många; Sandkorn fårn naturen och sönderhackade kärnor från ex oliver, aprikoser etc. Viktigt att se till att naturmaterial är fria från mikroorganismer och annat "skräp" som kan följa med när de används i kosmetika.
När Eviderm ger kurs den 20 januari om kosmetika så berättar vi mer om detta.

Rapport är ungefärl lika vilseledande i sin beskrivning av nanopartiklar som kosmetikindustrin är när den är som mest kreativ!
Forskarna har inte kunnat visa att nanopartiklar tar sig genom huden. De är helt enkelt för stora. Till och med enskilda molekyler har svårt att ta sig igenom eftersom de är för stora. Om man då klumpar ihop massor av molekyler till nanopartiklar blir det knappast enkare att forcera huden. Nanopartiklar kan vara minst 100 gånger så stor som exempelvis vatten.
Rapport säger att "nanopartiklar tar sig igenom flera av kroppens barriärer", vilket är sant. Men att exemplifiera med bild på huden är vilseledande när man i själva verket syftar på barriären inne i kroppen!
Medicintekniska produkter ökar sina marknadsandelar och når kunden snabbare än läkemedel. Men regelverket kan vara snårigt. Eviderm ger dig som vill utveckla eller importera medicintekniska produkter för huden ett praktiskt angreppssätt som ökar förståelsen och ger smartare implementering.
I kursmaterialet ingår bland annat förslag till Standardrutiner (SOPar) som företagen måste ha för att säkerställa kvaliteten.
Meny:
- Skillnader i marknadsföring och mekanism mellan medicinteknik, kosmetika och hudläkemedel. Exempel på produkter för acne, löss, vårtor, eksem, rosacea, rynkor, sår, mfl.
- Märkning, produkter, risker och klasser. Särskild fokus på klass I och II.
- Krav på medicintekniska produkter, kvalitet, studier, dokumentation, säkerhet.
- Vad innehåller ”’Technical File”?
- Krav på företaget, kvalitetssystem, revision, certifiering.
- Standardrutiner (SOPar).
Vi som utbildar har lång och praktisk erfarenhet av produktutveckling och kvalitetssystem som gäller för CE-märkning, kosmetika och läkemedel. Kursen ger bra möjligheter till utvecklande dialoger.
Tid och plats: Måndagen den 9 december på Klarabergsviadukten 90 (Lundqvist & Lindqvist).
Start med frukost 09.00 och slut kl 17.00.
Deltagaravgift: 4.500:- Till anmälan
Läkemedelsverket har anlyserat parfymer och hittar många produkter som inte har korrekt märkning. Dessutom ser man att det kan vara brister i GMP.
Läkemedelsverket ser allvarligt på bristerna i produkternas ingrediensförteckningar. Om dessa inte är fullständiga är det svårt eller omöjligt för allergiska konsumenter att undvika ämnen de är
känsliga för. Även konsumenter som vill undvika parfymerade produkter har svårt att göra det när de inte kan se vad de innehåller.
Läkemedelsverket har analyserat konserveringsmedel och kontrollerat märkningen av 22 stycken kosmetikaprodukter för barn.
Analysen visade att alla konserveringsmedel var inom gällande gränser, däremot hittade man fel i märkningen; exempelvis hade innehållsämnen angivits med fel typ av namn (dessa ska anges med t.ex. INCI-namn), det saknades svenska varningstexter och namn och adress till ansvarig person inom EU/EES. Exempel på otillåten marknadsföring som observerats var att produkter skulle användas på eksem, sårig hud, röda rumpor och hudåkommor.
Länkar kopplade till inläggen.
- Ögonfransserum och försäljningsförbud.
- Läkemedelsverket, solskyddprodukter 2010
- Mattilsynet, Norge, solskydd 2010
- Solskydd, översiktsiktsartikel
- Läkemedelsverkets tillsynsplan 2013
- Ftalater i urinen
- Smink ingen giftfälla
- Säkerhet titandioxid
- Säkerhet nanopartiklar
- Titandioxid kan skydda ketoprofen
- FDA varnar om kosmetika
- Cocktaileffekter. Nordiska Ministerrådet.
- Barn och parabener
- Solskydd i USA. FDA publicerar. 2011
- EU kommissionen om common criteria för claims publ 11 juli 2013
- Läkemedelsverket - konserveringsmedel och barn
- EU om ansvarsfull marknadsföring
- Guide för säkerhetsvärderingar av kosmetika.
- Generella kriterier för markandsföring av kosmetika på svenska.

Dokument kopplade till nyheter.
- Classification of topical products. Loden M, Landvall P. Regulatory Rapporteur, vol 8, no 7 8, 2011..pdf 343 KB
- Konsumentombudsmannen mot L'Oreal 2012 02 22 L´Oréal.pdf 9.7 MB
- LOreal dom mars 2013.pdf 1.7 MB
- SARQA 2014-05-08 Eviderm Marie Loden.pdf 2.2 MB
- SCANCOS Conference Programme 2013.pdf 41 KB
- Self regulation Self-care. I Atteryd. Svensk Egenvård.pdf 1013 KB
- Self regulation. Pharmaceuticals. P Tellner, LIF.pdf 487 KB
- Yttrande L'Oreal 2012 04 24.pdf 11.2 MB